Vind de beste fotograaf voor je opdracht!

Gratis & vrijblijvend

Portretfotograaf

Een portretfotograaf fotografeert mensen. Op het portret zie je iets over de persoon zelf, zowel geposeerd of ongeposeerd. Je zet iemands leven stil op een kleine momentopname. Het is dus belangrijk om bij zo’n foto een professionele portretfotograaf in te schakelen, die jouw persoonlijkheid vastlegt. Ieder mens is namelijk uniek. Er zijn diverse portretten mogelijk, dit kan een zakelijk portret zijn, een familieportret of een persoonlijk portret. Wat een portretfotograaf kost, hoe zijn werkwijze is en welke mogelijkheden er allemaal zijn, vind je in dit artikel.

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Op zoek naar de beste portretfotograaf en benieuwd naar de prijs voor een professionele fotoshoot? Vraag gratis offertes aan via de bedrijvengids en vergelijk deze vrijblijvend! Zo kom je tot een fotograaf die jou helpt bij het maken van een professionele foto.

Waarom portretfoto laten maken?

Op een goede portretfoto zie je in één oogopslag wie jij bent. Maar waarom laat je een portret maken? Er zijn diverse redenen om dit te laten doen. Als je bijvoorbeeld een website beheert, of je wilt een professionele indruk achterlaten op LinkedIn is het aan te raden om een zakelijke portretfoto te laten maken. Op die manier presenteer je jezelf. Daarnaast is een goede portretfoto ook een manier om je passie met anderen te delen. Een familieportret is bijvoorbeeld een mooi cadeau of een blijvende herinnering. De familie verandert continu, het ene moment is er een baby en het volgende moment zijn alle kleintjes volwassen. Net als een bruiloft, wat de mooiste dag uit je leven is. Het is dus goed om zulke momenten vast te laten leggen door een portretfotograaf of een bruidsfotograaf.

 • Professionele indruk
 • Jezelf presenteren
 • Passie delen met anderen
 • Mooie herinnering
 • Cadeau aan familielid

portretfotografie

Wat kost een portretfotograaf?

De prijzen van een portretfotograaf lopen zeer uiteen. Dit heeft te maken met een aantal factoren die van invloed zijn. Wanneer je meer een eenvoudige momentopname wilt, ben je goedkoper uit dan wanneer je alles uit de kast haalt voor een mooie foto. Een portretfotograaf kost voor een uur tussen de €60,- en €100,-. Een reportage is vaak wat goedkoper en kost gemiddeld €70,-. Wanneer de fotograaf op locatie komt betaal je tussen de €0,32 en €0,35 voor de reiskosten per gereden kilometer. In onderstaande tabel zie je de gemiddelde kosten van een professionele portretfotograaf.

Tabel: prijs van portretfotograaf

Dienst van portretfotograafPrijs perGemiddelde prijs*
Professionele portretfotograaf voor een persoonlijk, zakelijk of familieportretSessie van 1 tot 1,5 uur
€65,- tot €225,-
Portretfotograaf op locatie, de reiskostenPer afgelegde kilometer door de fotograafTussen 0,32 en 0,35 euro per gereden km

*Let op: dit is een gemiddelde prijs. De exacte prijs hangt af van diverse factoren, denk aan de ervaring van de portretfotograaf, de gewenste locatie, en het type portret. Vraag dus gratis en vrijblijvend offertes aan.

Portretfotograaf offertes vergelijken?

Vergelijk fotografen en bespaar op de kosten!

portretfotografie kind

Welke factoren beïnvloeden de prijs?

Er spelen behoorlijk wat factoren mee die de prijs van een fotograaf beïnvloeden. Zo hangt het ervan af of je een volledige reportage wilt of alleen een simpele portretfoto. Daarnaast heeft een fotograaf vaak een uurloon, wat zeer uiteen kan lopen. Komt de fotograaf op locatie? Dan betaal je vaak ook reiskosten. Bovendien kost het bewerken en eventueel afdrukken van de gemaakte foto’s ook geld. Als je extra foto’s wilt bestellen of bijzondere effecten wilt bij het nabewerken, zit hier ook een prijskaartje aan vast. Er zijn dus genoeg factoren die de prijzen beïnvloeden:

 • Tijdsbestek
 • Uurloon fotograaf
 • Locatie
 • Eventuele reiskosten
 • Nabewerking
 • Afdrukken/materiaalkosten

Werkwijze van een portretfotograaf

Portretfotografen hanteren vaak een bepaalde werkwijze. Vaak begint de fotograaf met het bespreken van je wensen voor het portret: de datum, de juiste locatie, kleding en of de foto’s een bepaald doel hebben. Qua locatie zijn er vaak diverse mogelijkheden. Je kunt kiezen om de foto’s in de studio zelf te laten maken, maar ook bij iemand thuis of op een zelfgekozen locatie zoals het bos, het strand of in een stad is mogelijk. Wil je iets unieks? Dan is het ook mogelijk om een portretfoto bij zonsondergang te doen.

Na het bespreken ontvang je een overzicht van de informatie met een factuur erbij. Tijdens de fotoshoot zelf zorgt de fotograaf ervoor dat je op je gemak bent en dat er tijd is om eventueel een kledingwissel te doen. Na de fotosessie krijg je de foto’s digitaal toegestuurd en kies je zelf een afgesproken aantal uit die je het mooist vindt. Deze zal de fotograaf dan bewerken. Je hebt uiteraard ook de mogelijkheid om bepaalde foto’s af te laten drukken of op een bepaald materiaal te laten zetten, zoals canvas, glas en dergelijke.

Familieportret

Een familieportret laten maken, zorgt voor een vereeuwiging van je familie of gezin. Het maken van een familiefotoshoot is dus een moment om herinneringen vast te leggen voor later. Een familieportret is bijzonder, want vaak staan er mensen op die er bijvoorbeeld later niet meer zijn, zoals een opa of oma. Bovendien is een portret leuk om cadeau te doen.

portretfotograaf

Zakelijk portret

Online wordt steeds belangrijker, want vaak zoeken klanten, bedrijven en werkgevers online naar potentiële kandidaten. Het is dan belangrijk om met een zakelijke portretfoto een goede indruk te maken. Een zakelijke portretfoto heeft vaak een zeer grote impact op jouw profiel en laat in een oogopslag zien wie je bent.

zakelijk portret

Persoonlijk portret

Wil je jouw passie delen of jezelf mooi presenteren? Dan kies je voor een persoonlijk portret. Een persoonlijke portretfoto gebeurt in een ontspannen sfeer, zodat je op je gemak bent. Er wordt een goede locatie uitgezocht en je hebt kleding aan die laat zien wie jij echt bent, bijvoorbeeld tijdens je zwangerschap. Zo ontstaan er foto’s waarin jij jezelf herkent en waar je trots op bent.

persoonlijk portret

Hoe kwaliteit beoordelen van portretfotograaf?

Het beoordelen van de kwaliteit die een portretfotograaf levert, is best moeilijk. Waar let je precies op? Onder andere op de scherpte van het beeld. Bij een goed portret is de persoon scherp en niet de achtergrond. Maar ook de belichting en kleur zijn van belang. Een foto met tegenlicht is niet mooi. Wanneer de foto’s niet steady zijn, weet je dat het geen professionele fotograaf is. Bovendien wil je dat het een aantrekkelijk beeld is, dus dat alles klopt aan de foto. Geen vlekken op truien, of haren die niet goed zitten. Tot slot zijn een juiste montage en afwerking ook punten waar je op let bij de kwaliteit van een portretfotograaf.

Handige bespaartips

Een portretfotograaf brengt de nodige kosten met zich mee. Wij geven je graag een aantal tips om te besparen op de prijs. Kies van tevoren hoeveel foto’s je wilt, want vaak geldt: hoe meer foto’s je wilt, hoe hoger de prijzen. Zorg daarbij zelf voor de visagie. Als je dit laat doen, ben je duurder uit. De locatie speelt ook een rol bij het prijskaartje. Wanneer je weinig geld wilt uitgeven, kies je ervoor om de foto’s in de fotostudio te maken. Tot slot: werk met een fotograaf uit je omgeving. Die is eenvoudiger te bereiken, waardoor je bespaart op de reiskosten.

portret stel

Waarom een professionele portretfotograaf?

 • Beschikt over de juiste vakkennis
 • Houdt zich ook bezig met inhoud, verhaal en boodschap
 • Straalt professionaliteit uit
 • Heeft de juiste kunde en techniek
 • Is onderscheidend
 • Zorgt voor kwaliteit en consistentie

Portretfoto laten maken?

Vraag gratis offertes aan via het contactformulier.

Fotograaf uit jouw regio

Vergelijk de gratis offertes en vind een fotograaf uit jouw regio.

Bespaar op de kosten

Vind een geschikte fotograaf uit jouw regio en bespaar tot 40%!

Portretfotograaf gezocht? Gratis offertes vergelijken!

Een portret is een gewild cadeau, of het nou om een pasgeboren baby gaat, om een jubileum of gewoon een verjaardag. Het is allemaal de moeite waard om vast te leggen. Vraag daarom nu gratis offertes aan op Fotograafgids.org. Zo vindt je de beste professionele fotograaf bij jou in de buurt! Vergelijk de offertes vrijblijvend en maak de juiste keuze voor een portretfotograaf.

Start nu je gratis offerteaanvraag!